Zeilschip Vertrouwen

Zeilen met
Zeilschip Vertrouwen!

Vaargebieden

Onze vaste vertrek haven is het mooie oude Zuiderzee stadje Enkhuizen.

Op een steenworp afstand van 'n gratis parkeerterrein en het station, ligt de Vertrouwen in de oude Buitenhaven.

Enkhuizen is een prima en gezellige haven om vandaan te vertrekken voor een zeiltocht.
Of dat nu voor een dagje, weekend of week is. Bijna altijd is Enkhuizen hoge wal en dat biedt de mogelijkheid om in redelijk beschut water te vertrekken als er veel wind staat.

Vanuit Enkhuizen kunnen we kiezen waar we heen gaan. Het Wad is makkelijk te bereiken, maar ook een tocht in de richting van het Markermeer, Amsterdam of Friesland is gemakkelijk te realiseren.

 

De Waddenzee

Eenmaal aangekomen op het Wad kunnen we kiezen uit verschillende  routes,  natuurlijk afhankelijk van de duur van de zeil reis. Het mooie van de Waddenzee is de dynamiek van eb en vloed,  de droogvallende zandbanken, de zeehonden en de totaal andere atmosfeer die gelijk duidelijk wordt na het passeren van de sluizen vanaf het IJsselmeer. Het ruikt er anders en het geluid wat het schip maakt,  wanneer we varen op zout water, is heel anders in vergelijking met het zoet water van de oude Zuiderzee.

In principe is ook bij een weekendtocht het Wad haalbaar. Texel is dan de meest logische keuze, maar natuurlijk is dat afhankelijk van de hoeveelheid wind en de windrichting.
De haven van Oude Schild is dan het dorp waar we aanleggen en met een beetje geluk hebben we een leuke plek in het oude haventje. Bij mooi weer en een gunstig tij behoort ook droogvallen op een zandbank tot de mogelijkheden.

Bij langere tochten kunnen we n mooie zwerftocht over het gehele Wad aanbieden met bezoek aan diverse eilanden zoals Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Er zijn mooie zandbanken  te vinden waar we droog kunnen vallen en kunnen genieten van een mooie Wadwandeling en 'n prachtige zonsondergang op het weidse Wad. Het Kokkels zoeken op een zandbank en deze de volgende dag lekker klaarmaken is ook altijd een feest!

 

Ieder Waddeneiland heeft z'n eigen sfeer. In de havens is het vaak gezellig druk en op Terschelling kan je bijvoorbeeld gezellig naar de kroeg, maar lekker fietsen of langs het strand struinen kan ook op alle eilanden.

Wat wij zelf erg leuk vinden is een combinatie van varen op het Wad en via de Friese meren en kanalen terug naar het IJsselmeer varen. Dit is vaak prima te doen in een week. We varen dan via de Waddenzee naar bv Schiermonnikoog en gaan dan via Lauwersmeer, Dokkumer Ee en Leeuwarden weer terug naar het IJsselmeer.

Varen op het Wad en dwars door Friesland is vaak een actieve tocht. We moeten regelmatig gijpen of overstag gaan en ervoor zorgen dat we niet vastlopen op een zandbank wat nogal wat (reken)werk vraagt.